Raad van Europa vraagt uitleg bij niet-benoeming randburgemeesters

De Raad van Europa heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen uitleg gevraagd over de niet-benoeming van drie Franstalige burgemeesters uit de faciliteitengemeenten. Dat heeft Keulen woensdag in het Vlaams parlement gezegd.

Belga

De Raad van Europa wil weten of de sanctie voor de burgemeesters, het feit dat ze niet benoemd zijn, in verhouding staat met de gepleegde fouten. De burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem zijn niet benoemd vanwege overtredingen op de taalwetgeving. Ze hadden Franstalige oproepingsbrieven verstuurd voor de verkiezingen en er werd Frans gesproken op hun gemeenteraden.

Keulen zegt dat hij daar "een sluitend antwoord" op zal geven. "Ik heb een sterk dossier en hoef daarvoor geen schrik te hebben", zei hij.

Eric Van Rompuy (CD&V) wou ook weten of de Europese Commissie een onderzoek voert naar de Vlaamse Wooncode. Die bepaalt dat kandidaten voor een sociale woning bereid moeten zijn Nederlands te leren.

Minister Keulen zei dat het kabinet van Europees Commissaris Frattini gevraagd heeft of de maatregel ook betrekking heeft op de koopsector, wat niet het geval is.

De gemeente Zaventem heeft bij de verkoop van gemeentelijke kavels ook beslist dat de kandidaten inspanningen moeten doen om de Nederlandse taal te beheersen.