André Bergen van KBC manager van 2007

De lezers van het financiële weekblad Trends/Tendances en de kijkers van zakenzender Kanaal Z hebben André Bergen, de topman van KBC, verkozen tot de "Manager van het Jaar". De naam van de laureaat werd woensdagavond bekend gemaakt in Brussels Expo op de Heizel.

Belga

André Bergen is 57 jaar en licentiaat-doctor in de economie (K.U.Leuven). Als 27-jarige kwam hij op de studiedienst van de Kredietbank in Brussel. Twee jaar later werd hij naar de afdeling in New York gestuurd, waarna hij overstapte naar de plaatselijke Chemical Bank.

In 1982 kwam Bergen terug naar België. Hij ging aan de slag voor de Generale Bank. In 2000 werd hij financieel directeur van Agfa-Gevaert en in 2003 topman van KBC. Bergen tekende de afgelopen jaren voor de expansiestrategie van de bankverzekeraar in Centraal- en Oost-Europa. KBC investeerde 6 miljard euro in die regio's, wat al 20 pct van de groepswinst oplevert. Intussen blijft meer dan de helft van de aandelen van de groep wel verankerd in Vlaanderen.

De verkiezing van Manager van het Jaar is een initiatief van het zakenblad Trends, samenwerking met Kanaal Z en de Vlaamse Management Associatie. De prijs wordt al sinds 1985 uitgereikt. De voorbije jaren gingen Jef Colruyt (2002), Martine Reynaers (2003), Ajit Shetty (2004), Jan Callewaert (2005) en Philippe Vlerick (2006) met de titel aan de haal. Eerder werd al bekendgemaakt dat André Leysen de lifetime achievement award krijgt in opvolging van Albert Frère.

De andere genomineerden dit jaar waren Bert De Graeve (Bekaert), Johnny Thijs (De Post), Johan Beerlandt (Besix), Thomas Leysen (Umicore), Hans Bourlon (Studio 100), Frans Schotte (Standaard Boekhandel), Marc Saverys (CMB), Nicolas Saverys (Exmar) en Hein Deprez (Univeg).

Op de titel van Manager van het Jaar rust een vloek, zo luidt het steevast. In het verleden heeft de prijs namelijk veel onheil opgeleverd. Liefst zes gewezen winnaars zijn overleden, terwijl andere voormalige laureaten na hun verkiezing in slechte papieren kwamen te zitten.

Zo werd de vorige laureaat, Philippe Vlerick, amper een maand na zijn titel veroordeeld voor overtredingen van de milieuwetgeving. Het bedrijf van zijn voorganger Jan Callewaert, het Leuvense technologiebedrijf Option, ligt dan weer zwaar onder vuur en moet met de regelmaat van de klok winstwaarschuwingen sturen. Uitgerekend donderdag raakte bekend dat Callewaert werd geweerd als jurylid voor de verkiezing, hoewel hij daar als ex-winnaar aan mag deelnemen. De jury vindt dat Callewaert de principes die de organisatie wil aanmoedigen, onvoldoende uitdroeg. Callewaert wordt verweten corporate governance (deugdelijk bestuur) onvoldoende ter harte te nemen. Zo heeft hij bij Option onder meer statutaire almacht.