Peeters ongerust over Franstalige reacties nota Verhofstadt

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemt de nota van premier Guy Verhofstadt over de staatshervorming "verdienstelijk", al bevat die op basis van het Vlaams regeerakkoord "heel wat onvolkomenheden". Peeters is ongerust over de negatieve reacties uit Franstalige hoek, zei hij woensdag in het Vlaams parlement. De Vlaamse regering zal geen deel uitmaken van het Octopusoverleg, maar Peeters zei dat hij van vicepremier Yves Leterme (CD&V) de garantie heeft gekregen dat de Vlaamse regering via rechtstreeks contact met de vicepremiers bij de communautaire dialoog zal worden betrokken.

Belga

Peeters werd ondervraagd door Filip Dewinter (Vlaams Belang). Voor zijn partij is de nota van Verhofstadt onaanvaardbaar en moeten ook de Vlaamse meerderheidspartijen die mening zijn toegedaan. Want de nota staat "haaks op wat de Vlaamse meerderheid heeft beslist" en dus op de vijf Vlaamse resoluties. De nota staat "in schril contrast met de Copernicaanse revolutie" waar Peeters voor pleit, zei de Vlaams Belang'er.

"U geeft de nota meer gewicht dan hij verdient", zei Peeters, "dit is een persoonlijke nota van de premier, ik ga er van uit dat er nog zullen volgen". Sven Gatz (Open Vld) verweet het Vlaams Belang aan de resoluties te zweren "als een ayatollah bij zijn heilige schriften".

Minister-president Kris Peeters zei vooral verontrust te zijn over de negatieve reacties van sommige Franstalige partijen. "Als men zegt dat deze nota onaanvaardbaar is, dan vraag ik me af waar we ergens gaan uitkomen", zegt hij.