Bush in Israël

De Amerikaanse president George Bush is woensdag rond het middaguur aangekomen in Israël. Even daarvoor sloegen in Zuid-Israël zeven Palestijnse raketten in.

AP Ned

Bush sprak allereerst met de Israëlische president Shimon Peres. "Het is in grootste belang van de hele wereld om terrorisme te bestrijden", zei hij voorafgaand aan het gesprek. "Ik kom hier als een optimistisch en als een realistisch persoon - realistisch in mijn opvattingen dat terrorisme wereldwijd bestreden moet worden en dat degenen die onschuldigen vermoorden om politieke doeleinden te bereiken, moeten worden aangepakt. Ik heb hoopvolle verwachtingen. De VS willen een boodschap van vrede overbrengen."

"Tijd is zeer kostbaar. De komende twaalf maanden zijn van vitaal belang. We moeten het niet alleen bij woorden laten", zei Peres. Vlak voordat Bush arriveerde op de luchthaven van Tel Aviv, vuurde de Islamitische Hamas, die geen partij is in de onderhandelingen met Bush, twaalf raketten af vanuit de Gazastrook. Zeven daarvan kwamen neer op Israëlisch grondgebied. "Al jarenlang vallen hier raketten, en niemand die er ooit iets aan doet", zei Danny Dahan, wiens huis in het stadje Sderot werd geraakt. De raket landde op het bed van zijn zoon, die niet thuis was.

Israël voert gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die regeert vanaf de Westoever. Tegelijkertijd probeert het Hamas te bestrijden, die de heerschappij over de Gazastrook voeren. Hamas wordt door de VS en Israël beschouwd als terroristische organisatie.

Vanuit de Gazastrook werd gemeld dat woensdag bij raketaanvallen van het Israëlische leger in het noorden van de Gazastrook twee doden zijn gevallen.

Bush zal moeten proberen de scepsis in de regio weg te nemen en de regeringen ervan te overtuigen dat hij zijn laatste jaar in functie echt wil wijden aan een oplossing in het Midden-Oosten. De verwachtingen zijn laag gesteld, en niemand verwacht een werkelijke doorbraak tijdens Bush' achtdaagse bezoek aan Israël, de Westoever, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Egypte.

Protest in Gaza tegen bezoek Bush