"Deur niet dichtslaan voor nota Verhofstadt"

De nota van premier Guy Verhofstadt over de staatshervorming heeft een Vlaamse connotatie en is onevenwichtig, maar het zou een vergissing zijn om de deur brutaal dicht te slaan voor dit document. Zo heeft de Belgische eurocommissaris Louis Michel woensdag gereageerd op de publicatie van de nota van de premier.

Belga

"Het is de verdienste van premier Verhofstadt dat een man van zijn allure het risico neemt om de basis te creëren voor een dialoog tussen de gemeenschappen. De nota verdient het niet om zomaar terzijde geschoven te worden en het zou een vergissing zijn om de deur brutaal dicht te slaan", verklaarde Michel in een gesprek met journalisten.

In overeenstemming met andere Franstalige reacties oordeelde Michel wel dat de nota van de premier "onvolledig" en "onevenwichtig" is. Zo stelt hij vast dat de nota de uitbreiding van Brussel niet aansnijdt. "Verhofstadt is een Vlaming en dat zie je. Maar het is aan de Franstaligen om te zeggen wat er moet toegevoegd worden", aldus Michel. Gevraagd of hij zichzelf een rol ziet spelen in de huidige onderhandelingen over de staatshervorming, antwoordde de eurocommissaris ontkennend.

Michel verheugt zich wel over het feit dat een Vlaming "voor de eerste keer uit de logica van de unilaterale regionalisering stapt" en ook een "herconsolidatie van de federale staat" voor ogen heeft. Wel behoeven de door Verhofstadt gepropageerde convergentiecriteria enige verduidelijking. Is het de Vlaamse parlementaire meerderheid in het federale parlement die uiteindelijk het laatste woord heeft over de vastlegging van de criteria? En bestaan er sancties voor regio's die de criteria met voeten treden?

Dewinter: 'Verhofstadt neemt Leterme in snelheid'