Strijd omtrent betaling van de boete Ark van Zoë

Drie in Tsjaad veroordeelde medewerkers van de omstreden hulporganisatie Ark van Zoé zijn woensdag in Parijs voor de rechter verschenen. Het Franse Openbaar Ministerie legt hen onder andere illegale adoptie en oplichting ten laste.

Belga

In totaal zes medewerkers werden in december in Tsjaad wegens mislukte kinderontvoering tot acht jaar dwangarbeid en omgerekend ongeveer zes miljoen euro schadevergoeding veroordeeld. Ze hadden geprobeerd 103 vermeende weeskinderen uit het Soedanese crisisgebied Darfoer naar Frankrijk over te vliegen. Later bleek dat de meeste kinderen uit Tsjaad afkomstig waren en nog familie hebben.

De vaststellingen van het Franse Openbaar Ministerie zijn onafhankelijk van het proces in Tsjaad. Het Tsjadische vonnis zal in de komende week in een gevangenisstraf omgezet worden. Een mogelijke bijkomende straf zal met de oorspronkelijke straf verrekend worden, zodat enkel de langste gevangenisstraf geldt, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Een gratieverlening is enkel met de toestemming van de regering in Tsjaad mogelijk.

Inmiddels heerst in de Franse regering onenigheid over de vraag wie de miljoenenboete voor de in Tsjaad veroordeelde medewerkers van de hulporganisatie Ark van Zoé moet betalen. "Het is weliswaar betreurenswaardig, maar uiteindelijk zal de staat betalen", zei een niet bij naam genoemde medewerker van het Élysée in Le Canard enchaîné van woensdag. Minister van Justitie Rachida Dati en staatssecretaris voor de Mensenrechten Rama Yade hadden er eerder openlijk de nadruk opgelegd dat de staat in geen geval zou inspringen.