Plan voor hervorming verloren voorwerpen NMBS bleef dode letter

Het plan van voormalig staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om het systeem voor verloren voorwerpen op treinen te vereenvoudigen, is nooit uitgevoerd. Dat heeft Belga woensdag vernomen bij de NMBS. In april 2007 pakte staatssecretaris Van Quickenborne uit met plannen om het systeem voor de verloren voorwerpen bij de NMBS sterk te vereenvoudigen.

Belga

De verloren voorwerpen - jaarlijks gaat het om zo'n 45.000 voorwerpen, gaande van paraplu's tot laptops en kinderwagens - zouden lokaal een maand bewaard worden en nadien rechtstreeks via OCMW's, kringloopcentra en spullenhulp verdeeld worden onder de minstbedeelden. Die aanpak moest de administratieve rompslomp inperken.

Maar volgens NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts is het plan nooit in de praktijk gebracht. Het systeem voor verloren voorwerpen werkt voorlopig dus nog zoals vroeger, bevestigt Goovaerts. Die regeling voorziet dat voorwerpen die niet door de eigenaar worden opgehaald op de plaats waar het is binnengebracht, worden overgebracht naar de Centrale Bewaarplaats voor Gevonden Voorwerpen in Brussel. Daar worden ze zes maanden bewaard en nadien overgemaakt aan de Dienst van de Domeinen die de voorwerpen openbaar verkoopt.

Over de reden waarom het plan-Van Quickenborne niet is uitgevoerd, doet de NMBS-woordvoerder geen uitspraken. Van Quickenborne zelf was woensdagmiddag niet meteen bereikbaar voor commentaar.