Stroomleveranciers willen af van gratis stroom - update

De energieleveranciers pleiten voor het afschaffen van de maatregel die de gezinnen jaarlijks een gratis hoeveelheid elektriciteit geeft. De complexiteit van de maatregel maakte deze nodeloos duur en daarom komen er beter alternatieve maatregelen, klinkt het bij Febeg, de federatie van energieleveranciers.

Belga

Sinds 2002 krijgt elk Vlaams gezin jaarlijks een hoeveelheid gratis stroom. Het gaat om 100 kWh/jaar per gezin, voor elk gezinslid komt daar nog eens 100 kWh/jaar bij. De maatregel moet sociaal zwakkeren ten goede komen en gezinnen tot matig energieverbruik aanzetten. De kosten van de maatregel worden doorgerekend in het distributienettarief.

Maar de procedures en regels voor de toekenning van de gratis stroom zijn niet doorzichtig en zorgen voor klachten bij de klanten. Ook problemen bij het doorgeven van gegevens veroorzaken te vaak fouten, wat ongenoegen met zich meebrengt, zei Jan Herremans van Febeg woensdag op een hoorzitting in het Vlaams parlement.

Volgens Febeg wordt de maatregel beter afgeschaft en zou de overheid beter een korting toekennen via de personenbelasting of werken met extra premies voor isolatie en energiezuinige toestellen. Als afschaffen geen optie is, pleit Febeg voor de toekenning van een vaste korting per huishoudelijke afnemer.

Ook de distributienetbeheerders hebben kritiek op de maatregel. De procedure om de gratis stroom toe te kennen, is bureaucratisch en zwaar. En ondanks alle inspanningen worden niet alle gezinnen bereikt. Vooral de sociaal zwakkeren vallen daarbij uit de boot. Ook Infrax, de samenwerking tussen de netbeheerders Interelectra, Iveg en WVEM, ziet de administratieve rompslomp als het grootste knelpunt. De gezinsmodulatie afschaffen en het forfaitariseren van de afrekening tussen de netbeheerders en de leveranciers kunnen daaraan verhelpen.

Infrax wees ook op een lapsus in de regelgeving. Onlangs werd de definitie van een huishoudelijke afnemer aangepast. Die aanpassing, die rechtspersonen en BTW-plichtigen uitsluit van de defintie, zou er voor kunnen zorgen dat bepaalde rusthuizen of appartementen geen aanspraak meer kunnen maken op de gratis stroom.