Elf veroordelingen voor drugshandel

Elf verdachten tussen 20 en 44 jaar zijn woensdag door de correctionele rechtbank in Luik veroordeeld tot een celstraf tussen een en vier jaar wegens drugshandel. Het merendeel van de jonge verdachten kregen gedeeltelijk uitstel. Twee recidivisten moeten hun celstraffen van drie jaar en 30 maanden volledig uitzitten.

Belga

Het onderzoek betrof aanvankelijk een drugshandel die in Seraing en Jemeppe was opgezet door jonge Belgen of Belgen van Italiaanse afkomst. Ze verkochten kleine hoeveelheden drugs tussen 2003 en 2007.

In de loop van het onderzoek werden telefoontaps uitgevoerd, op basis van vaststellingen van politiemensen en bekentenissen van medewerkers van de handel. Daaruit bleek dat sommige bendeleden een belangrijke afspraak hadden met Italianen die op 16 juni 2007 vanuit Palermo afzakten naar België om hen grote hoeveelheden drugs te verschaffen.

Het merendeel van de verdachten legde bekentenissen af wat de verkoop van kleine hoeveelheden drugs betreft. De rechtbank kon aantonen dat sommigen onder hen kleine hoeveelheden van verschillende soorten drugs leverden en dat anderen grote hoeveelheden cocaïne verkochten.

Negen verdachten kregen straffen tussen een en vier jaar cel, met gedeeltelijk of volledig uitstel. De twee anderen, recidivisten, kregen drie jaar en 30 maanden cel. Er werden ook voor 83.000 euro goederen van de verdachten in beslag genomen.