Clinton en McCain leiden slag om nominatie nog niet

Ondanks hun overwinning in termen van stemmenpercentages in de staat New Hampshire, hebben zowel Hillary Clinton als John McCain volgens de voorlopige uitslagen in hun partij nog niet het meeste aantal afgevaardigden voor de nationale partijconventie achter zich, zo blijkt uit statistieken van Amerikaanse media.

Belga

Bij de voorverkiezingen draait het erom voldoende afgevaardigden achter zich te krijgen om de meerderheid te verwerven op de partijconventie. Bij de Democraten heeft een kandidaat er 2.025 nodig, bij de Republikeinen 1.191 kiesmannen of -vrouwen.

In New Hampshire waren er bij de Democraten 27 afgevaardigden te grabbel, van wie 22 rechtstreeks bij de verkiezingen. Clinton haalde 9 gedelegeerden naar zich toe, net als Obama. Edwards kon 4 afgevaardigden voor zich winnen. De andere Democratische "hopefuls" bleven met lege handen.

In de Democratische tussenstand leidt Obama de dans met in totaal 25 afgevaardigden voor de conventie, één meer dan Clinton en zeven meer dan Edwards. De vijf andere kandidaten op het stembiljet (Bill Richardson, Dennis Kucinich, Joe Biden, Mike Gravel, Christopher Dodd) konden nog niemand achter zich scharen. Dodd en Biden waren echter al uit de race.

In het kamp van de Grand Ole Party, met twaalf gedelegeerden op het spel, veroverde McCain in New Hampshire 7 afgevaardigden, drie meer dan Romney en zes meer dan Huckabee. De vier andere kandidaten (Rudolph Giuliani, Ron Paul, Fred Thompson, Duncan Hunter) scoorden niet.

In de Republikeinse tussenstand leidt Romney met 24 afgevaardigden, voor Huckabee (18), McCain (10), Fred Thompson (6), Paul (2) en Hunter (1). Rudolph Giualiani heeft niemand achter zich.