Gratis afgifte asbestafval op Vlaamse containerparken

In 2008 zullen gezinnen in Vlaanderen kleine hoeveelheden "gebonden asbestafval" gratis kunnen overbrengen naar het gemeentelijke containerpark. Dat meldt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Belga

Op 14 december keurde de Vlaamse regering het uitvoeringsplan "milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen" goed. Door het uitvoeringsplan van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) geldt vanaf 1 januari een inzamelplicht voor asbestafval voor de gemeenten.

Het uitvoeringsbesluit dat de nieuwe maatregel mogelijk maakt verscheen maandag in het staatsblad. Maar vooraleer gezinnen onder meer afgedankte golfplaten en -leien kunnen overbrengen naar het containerpark moeten de gemeenten de maatregel inschrijven in de gemeentelijke wetgeving.

OVAM en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zullen nu in overleg bepalen tot welke hoeveelheid gezinnen "asbestcementafval" gratis kunnen overbrengen naar de containerparken. Voor grote hoeveelheden, zowel van gezinnen als bedrijven, zal nog steeds betaald moeten worden.