Van Luyn nieuwe voorzitter Nederlandse bisschoppenconferentie

De Nederlandse bisschoppen hebben dinsdag in Utrecht bisschop Ad van Luyn van Rotterdam gekozen tot voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Hij volgt kardinaal Ad Simonis op, die vorige maand als aartsbisschop van Utrecht aftrad.

Belga

Bisschop Frans Wiertz van Roermond is gekozen tot vicevoorzitter van de bisschoppenconferentie. Zowel de 72-jarige Van Luyn als de 65-jarige Wiertz zat al in het bestuur van de bisschoppenconferentie.

Wim Eijk (54), die vorige maand tot opvolger van Simonis in het aartsbisdom werd benoemd, had te kennen gegeven dat hij voorlopig geen voorzitter van de bisschoppenconferentie wilde worden. Hij wil eerst het aartsbisdom goed leren kennen. De aartsbisschop van Utrecht is niet automatisch voorzitter van de bisschoppenconferentie. Dat hangt van de keuze van de bisschoppen af. Eijk is wel tot lid van het bestuur van de bisschoppenconferentie gekozen.

De benoemingen gaan in op 26 januari, als Eijk in de St. Catharinakathedraal in Utrecht als aartsbisschop wordt geïnstalleerd.