"Geacteerde emoties komen altijd als een boemerang terug" - Video

De beelden van Hillary Clinton die tegen de tranen vecht in New Hampshire gingen dinsdag de wereld rond. Hillary’s stem brak en haar ogen werden vochtig toen ze sprak met enkele kiezers die haar vragen stelden over haar moeizame campagne.

bsouffreau

BR>

De koele politica toonde dus plots diepmenselijke emoties. Is het verstandig dat politici zulke sterke emoties tonen, of werkt dit contraproductief? We vroegen het aan communicatiespecialist Wim Schamp.

Schamp noemt het een goede zaak dat politici hun emoties tonen. ”Maar op voorwaarde dat hun emoties echt zijn. Geacteerde en zeker overgeacteerde emoties komen als een boemerang terug. Neem Bert Anciaux. Dat hij zijn emoties durfde te etaleren wekte eerst sympathie op, maar op de duur begon hij bij het minste te huilen. Dat leek niet meer authentiek.

Met emoties bedoel ik niet alleen tranen, maar evengoed uitbundigheid, een glimlach of woede. Emoties tonen betekent niet automatisch dat politici minder ernstig moeten zijn. Het gaat om het karakter. De meest succesrijke politici handelen het meest in overeenstemming met hun karakter, zoals Bill Clinton, Ronald Reagan en John Kennedy. In België vind ik Jean-Luc Dehaene het beste voorbeeld. Hij toonde zich aan zijn kiezer zoals hij zich thuis ook aan Celie toonde, veel meer dan Martens, Tindemans of zelfs Verhofstadt.”

De vochtige ogen van Hillary Clinton zullen haar geen goed doen, denkt Schamp. ”Ze doorbreekt nu zelf het verwachtingspatroon van ervaren politica en taaie tante. Nu gaan kiezers reageren dat ze het niet kan en niet opgewassen is tegen de druk. Zij voelen vertwijfeling direct aan.”

PDB, KMa

Bekijk de video op YouTube: