Schepen wil heli met warmtecamera inzetten tegen Brugse everzwijnen

De Brugse schepen en provincieraadslid Bernard De Cuyper (CD&V) suggereert in een brief aan provinciegouverneur Paul Breyne de inzet van een helikopter met warmtecamera in de strijd tegen de everzwijnenplaag in de bossen rond Brugge.

Belga

De Cuyper houdt zijn pleidooi nadat begin januari een wagen op de E40 Brussel-Oostende in Loppem 's nachts inreed op een groep wilde everzwijnen. De wagen is onherstelbaar beschadigd. De chauffeur kwam er met de schrik vanaf. De Cuyper vreest nieuwe en zwaardere ongevallen.

Volgens Bernard De Cuyper is het aantal everzwijnen in het Noorden van West-Vlaanderen in twee jaar tijd sterk toegenomen. "In 2005 wisten we van 18 everzwijnen", zegt De Cuyper, "vandaag wordt hun aantal op 200 geschat. Eerdere initiatieven om de everzwijnen te bestrijden brachten weinig soelaas. Daarom speel ik nu met de idee om de dieren in de lucht op te zoeken met behulp van een warmtecamera. Dat moet de jacht efficiënter maken."

Naast problemen in het verkeer zorgen de wilde everzwijnen in het Noorden van West-Vlaanderen ook voor heel wat schade aan landbouwgewassen. "Ook de landbouwers vragen maatregelen", zegt Bernard De Cuyper.

De 23-jarige chauffeur uit Middelkerke die de everzwijnen aanreed, mocht de dode dieren meenemen. Het ging om wild en dus werd hij er eigenaar van. Anders had hij voor de verwijdering van de kadavers moeten betalen. De schade aan zijn wagen, is voor eigen rekening. De verzekering weigert tussen te komen.