Leah (7) lijdt al aan dementie

Leah Garfitt, een Brits meisje van 7 jaar, ziet er net zo energiek en vrolijk uit als haar leeftijdsgenootjes. Maar ondanks haar jonge leeftijd heeft zij niet alle tijd van de wereld. Leah lijdt aan een zeldzame genetische aandoening, de ziekte van Niemann- Pick. Een van de symptomen is vroegtijdige dementie.

ssimons

BR>

Leahs lichaam kan niet goed vetten afbreken. Ze stapelen zich op tot schadelijke hoeveelheden in haar lever, milt, ruggenmerg en hersenen. De ziekte wordt omschreven als ‘Alzheimer voor kinderen’, omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met die van dementie. Daarnaast verliezen patiënten de controle over hun eigen lichaam.

Lindsey Patterson, de moeder van Leah, vertelt: “Mensen beseffen niet wat er met mijn meisje gebeurt. Maar ze is aan het aftakelen. Het is alsof de klok voor haar vooruitgedraaid is en ze heel snel veroudert.”

Toen ze geboren was, leek Leah nochtans een perfect gezonde baby. “Tot haar vijfde jaar ging alles goed. Ze deed het heel goed op school, je merkte niks aan haar”, vertelt de moeder. “Maar ineens begon ze veel te vallen. Ik moest haar hand vasthouden als we gingen wandelen.”

Sindsdien gaan ook haar coördinatie en zicht achteruit. Leah volgt spraaktherapie, maar vergeet nu woorden die ze als kleuter kende. Ze gaat wel nog steeds naar school. Haar moeder zegt: “De school is fantastisch. Ze hebben een extra hulp ingeschakeld alleen voor haar.”

Kinderen met deze ziekte kunnen volwassen worden. Maar tegen dan zijn de dementiesymptomen sterk verergerd.

“Mijn dochtertje beseft niet hoe ziek ze is, en zo willen we het houden. We willen haar korte leven zo gelukkig mogelijk maken, en haar zo lang mogelijk een normaal leven gunnen. En we zijn vastbesloten elke minuut van haar te genieten, en het meeste van elke dag te maken.”

Foto Worldwidefeatures