Extra zitting gemeenteraad druk bijgewoond

Het gemeentebestuur onderneemt voorlopig geen stappen tegen Iscal Sugar om de heraanleg van de Ledestraat terug te vorderen.

Bijna honderd werknemers, landbouwers en vakbondsafgevaardigden woonden de gemeenteraad maandag bij en de politie stond paraat. De woorden mediashow en populisme vielen en voormalig gemeenteraadslid Peter Coupé van Anders werd uit de zaal gezet omdat hij zich als toeschouwer in het debat had gemengd. Maar wijzer werd niemand van de bijeenkomst. Anders wou vanuit de oppositie het gemeentebestuur tot actie aanzetten maar Open Vld wil de onderhandelingen tussen directie en personeel niet beïnvloeden of een standpunt innemen. ”Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van de fabrieksite. Als de werknemers hun ontslagpremie hebben ontvangen, zullen we onderhandelen over het saldo”, legt burgemeester Filip Marin uit waarom hij niet ingaat op de voorstellen van Anders. Wél werd duidelijk dat Moerbeke dringend behoefte heeft aan een structuurplan. Burgemeester Marin wil van het fabrieksterrein een woonwijk maken en aan het toekomstige klaverblad aan de E34 een kmo-zone van tien hectare aanleggen. Dat kan niet zonder structuurplan en volgens Anders is Moerbeke een van de weinige gemeenten die deze oefening nog niet heeft gemaakt.

Eric Coupé (Vlaams Belang) merkt op dat het Europees suikerbeleid al langer bekend is en de gemeente toen al had moeten incalculeren dat een sluiting tot de mogelijkheden behoorde en dus werk had moeten maken van zo’n kmo-zone.

Het VB hekelt tegelijk dat Europees beleid. ”Het was de bedoeling dat de mindere producerende landen hun productie zouden afbouwen. Nu gebeurt het tegenovergestelde en is de hoogstaande Vlaamse suikerbietensector het slachtoffer. Filip Vansteenhuyse herinnert eraan dat de suikerfabriek 11,7 miljoen euro winst boekte en de beste campagne ooit achter de rug heeft. ’t Is weer de kleine man die de dupe is van het grootkapitaal.”

DVR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio