“Gemakkelijk hoor, de schuld afschuiven”

De Antwerpse winkeliers vinden het oneerlijk dat schepen Guy Lauwers (sp.a) naar hen wijst als vervuilers. “De informatie die de stad ons geeft, is dubbelzinnig”, vindt Philippe Thewissen van de winkeliersvereniging van de Meir. “Volgens mij weet de stad zelf niet goed hoe het zit.”

“Wij zijn al die koopzondagen open geweest. De stad gaat vervolgens met de pluimen lopen omdat er zo veel te doen is in Antwerpen. Maar als het vuil is, wijzen ze naar ons”, reageert Roger Braeckmans, ondernemer uit de Jezusstraat. De uitspraak van schepen Guy Lauwers dat winkeliers de stad zelf helpen vervuilen door hun bedrijfsafval bij het gewone vuilnis te zetten, valt slecht bij de ondernemers.

Philippe Thewissen van schoenenwinkel West-End is voorzitter van de winkeliers-

vereniging op de Meir. “Het is een complex dossier. In november van vorig jaar heeft de stad ons inderdaad laten weten dat het bedrijfsafval apart zou moeten worden opgehaald, maar het kabinet zou ons nog richtlijnen en contactgegevens van privébedrijven doorsturen. Dat is nooit gebeurd.”

Volgens Thewissen moest er van Guy Lauwers zo snel mogelijk een oplossing worden gezocht, maar was de uiterste deadline 2009. “We mogen tot één kubieke meter karton buitenzetten, dacht ik, maar nu zou dat weer niet mogen. Vanmorgen kwamen de mannen van de vuilkar ‘gelukkig Nieuwjaar’ wensen. Ook zij wisten niet hoe het zat. Laat de stad hen dan een brief met informatie meegeven.”

Ook buiten de Meir-as zijn de winkeliers verontwaardigd. “Gemakkelijk hoor, de schuld afschuiven”, zegt Ismena Soly van haar kookwinkel in de Kasteelpleinstraat. “Misschien hebben we iets meer karton dan anderen, maar onze winkel beslaat wel drie huisnummers. Ik ruim trouwens ook vaak het stadsprullenbakje op.”

Ook bij Unizo Antwerpen kwamen dinsdag veel boze reacties van winkeliers binnen. Woensdag heeft Unizo een gesprek over de problemen met de schepen. Dinsdag was Guy Lauwers al met winkeliersverenigingen in gesprek. Tegen

één maart zou er een oplossing moeten zijn.

Maaike FLOOR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio