Minister redt Ysebrant

Na jaren van onzekerheid is het grafmonument Ysebrant de Lendonck op het kerkhof van Elzestraat (Katelijne) verzekerd van een veilige toekomst. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft het unieke praalgraf als monument erkend. Voor Katelijne is dat het sein om werk te maken van de restauratie.

Exact een jaar geleden liet Vlaams

minister Dirk Van Mechelen weten dat hij een bescherming van het praalgraf van de familie Ysebrant de Lendonck in overweging nam. Het protserige praalgraf, met muurschilderingen in een ruim zeven meter hoge rots met erbovenop een Christusbeeld, dateert van 1929 en is uniek in Europa. Vooral omdat de stoffelijke overschotten van verscheidene familie- en personeelsleden van burggraaf Hubert-Théodore Ysebrant de Lendonck rechtop rond de adellijke werden begraven. De burggraaf had dat concept zelf bedacht, om zijn personeel toe te laten hem na zijn dood nog te kunnen groeten. Volgens de vereniging Epitaaf, dat in funeraire monumenten is gespecialiseerd, is die manier van begraven alleen nog in Westminster Abbey in Londen terug te vinden.

Desondanks was het Katelijnse gemeentebestuur in het verleden niet geneigd om geld uit te trekken voor een restauratie van het erg in verval geraakte bouwwerk, tenzij het als monument werd erkend. Met die status zou Katelijne voor tachtig procent van de kostprijs van de prijzige restauratie op subsidies mogen rekenen. ”De procedure heeft veel tijd in beslag genomen, maar we zijn verheugd dat het praalgraf eindelijk als monument is beschermd. Indien dat niet was gebeurd, was de toekomst ervan onzeker”, verheelt schepen van Patrimoniumbeheer Eric Janssens (CD&V/N-VA) niet. ”Intussen hebben we het dossier voor de restauratie opgestart. We willen de aanvraag zo snel mogelijk rond hebben. De tijd dringt echt, want de staat van het praalgraf verslechtert alsmaar. Op foto’s is gebleken dat in enkele maanden nog verschillende elementen zijn afgebrokkeld.”

In afwachting van een goedkeuring voor de restauratie plant Katelijne dit jaar wel dringende werkzaamheden aan het praalgraf om het in stand te houden. Daarvoor houdt het alvast zesduizend euro opzij.

Jan VAN DE POEL

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio