Frieten in een eco-zak

De miljoenen plastic zakjes die jaarlijks worden gebruikt in de Vlaamse frietzaken, zijn Rudy Goris en Trice Verbist van frituur Tiosco al langer een doorn in het oog. Het milieubewuste koppel lanceert daarom als eerste in de provincie Antwerpe een duurzame frietdraagtas. De zakjes veroveren nu al in sneltempo het Nijlense straatbeeld.

Rudy en Trice hebben een frituur op het Nijlense Kerkplein. ”Het is schandalig dat zoveel plastic zakjes maar eenmaal worden gebruikt en daarna worden weggegooid. Wij verbruiken er jaarlijks ook ongeveer 50.000. We vroegen ons af of er geen andere oplossing was. Zo zijn we in contact gekomen met de uitbaters van frituur De Biekorf uit Overpelt. Zij hebben dit concept bedacht nadat ze de klimaatfilm van Al Gore hadden gezien. In Limburg zijn er al enkele frietkramen mee gestart. Wij zijn voorlopig de enige in Antwerpen”, vertelt Rudy.

”De zakjes zijn gebaseerd op de herbruikbare exemplaren die je in de supermarkt vindt. Maar ze zijn aangepast, met de juiste afmetingen en verluchtingsgaatjes. De frieten worden wel nog altijd ingepakt in papier”, licht Trice toe.

De klanten van frituur Tiosco hebben de voorbije week allemaal zo’n zakje cadeau gekregen. ”We hebben er al bijna duizend uitgedeeld als test. Je ziet er al veel mensen mee over straat lopen. Vanaf nu moet iedereen zeventig eurocent betalen voor een nieuwe zak. Als hij versleten is, krijgen ze gratis een nieuwe van ons. Onze klanten reageren erg positief en er zijn er die de zak al voor de tweede keer hebben meegebracht. Dat sterkt ons om er mee door te gaan. Op termijn willen we de wegwerpzakjes helemaal bannen uit onze zaak”, benadrukt Trice.

Het koppel wil heel Vlaanderen overtuigen. En dat is niet eens zo onrealistisch, want met zijn familiebedrijf in aardappelverwerking levert het aardappelproducten aan frietzaken in heel Vlaanderen. ”We beginnen vanaf vandaag om de andere Nijlense frituren te overtuigen. Op de zakjes staat onze naam niet, dus kan je er ook mee naar andere frituren gaan. Als wij gesloten zijn toch”, knipoogt Trice. ”Na Nijlen willen we de hele provincie en zelfs heel Vlaanderen overhalen. We hebben de juiste contacten en geloven dat het kan lukken”, klinkt het enthousiast.

Bert PROVOOSTMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio