Groen! verwerpt derde rijstrook E313

Groen! Kempen en Limburg vreest dat een derde rijstrook op de E313 voor nog meer verkeer en bijhorende ongevallen gaat zorgen. De partij pleit voor een betere geleiding van het verkeer en een snellere uitbouw van een beter binnenvaartverkeer op het Albertkanaal.

Groen! Kempen en Limburg toont zich bezorgd over de problematiek op de E313. ”Het aantal ongevallen op die expresweg is in vergelijking met 2003 verdubbeld. Het kernprobleem voor de E313 is dat er gewoon te veel verkeer op zit. Het aantal vrachtwagens op de E313 is het hoogst van alle autosnelwegen in Vlaanderen”, zegt Rudi Daems, fractieleider van Groen! in het Vlaams parlement. “Een derde rijstrook gaat enkel voor meer verkeer zorgen. Voorbeelden in het buitenland bewijzen dat.”

“De rijstrook tussen Lummen en Ranst zou 420 miljoen euro kosten. Dit is een hoge prijs voor iets wat geen structurele oplossing op lange termijn inhoudt. Vlaanderen investeert dat geld beter in het sneller verhogen van de bruggen over het Albert­kanaal, zodat grotere binnenvaartschepen met containers langs het water kunnen. Tegen de huidige planning duurt dat nog tot 2020.”

Volgens Johan Danen van Groen! Limburg rijden jaarlijks zo’n 300.000 containers of 6.000 kilometer aan vrachtwagens over de E313 tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. ”Het is een uitdaging om deze vrachten op een schip proberen te plaatsen.”

Groen! pleit op korte termijn voor een onderzoek naar de sluiting van bepaalde op- en afritten, experimenten met carpoolers op de busstrook, een betere verkeersgeleiding met dynamische borden en het strenger toezien op correct afstand houden tussen vrachtwagens.

WVdB

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio