Olenaar legt wereld te slapen

Jef Theys bood het voorbije jaar vijftig ­wereldreizigers onderdak in zijn woning. De vijftigjarige Olenaar geniet ervan hen te ontvangen, voor hen te koken en hen doorheen Vlaanderen te gidsen. En dat allemaal in ruil voor een flinke portie wereldvriendschap.

’Couchsurfing’ heet de hobby van Jef Theys, beroepshalve leraar van het zesde leerjaar van De Kriebel. ”Ik bied gratis onderdak en maaltijden aan wereldreizigers”, opent Jef Theys. ”Wij ontmoeten elkaar via het internet en zo bied ik hen een verblijf in Olen aan. In mijn woning staan altijd twee kamers met twee stapelbedden gedekt voor mogelijke bezoekers.”

Het voorbije jaar zochten zowat vijftig mensen of koppels in Olen onderdak. Jef houdt van de internationale contacten, de vriendschap en de buitenlandse sfeer in huis. Eten krijgen ze bij het bed ook gratis aangeboden van de ­Olenaar. ”Dat gaat zo in dit wereldje”, lacht Jef. ” Mijn brood bak ik zelf. En wat kost nu een patat en een stuk vlees meer. Ik krijg er zoveel voor in de plaats.”

Het is vooral sfeer wat Jef terugkrijgt. Want reizen doet hij zelf niet. ”Als hier in mijn keuken een Chinees Chinees staat te koken voor mij, is dat toch anders dan een maaltijd van de afhaalchinees”, vat Jef laconiek samen.

Hij heeft dan ook heel wat goede herinneringen aan zijn bezoekers. ”Zo waren hier twee meisjes uit Taiwan”, lacht Jef. ”Ze wonnen 20.000 vliegmijlen in ruil voor een dag vrijwilligerswerk in elk land dat ze aandeden. Ik nam ze met mijn klas mee naar Pennenzakkenrock.”

Vlaggen

De talenknobbel van Jef is niet altijd voldoende om iedereen te verstaan. ”Twee Litouwers spraken alleen hun moedertaal”, vervolgt Jef. ”We waren dus aangewezen op gebaren. En in november fietste een Guatemalteek via onze organisatie tot bij mij in Olen. Net op dat ogenblik werd de officiële delegatie Guatemalteken voor Olen in Spanje gedwongen gerepatriëerd.”

Russen en ­Afrikanen raken het moeilijkst tot hier. ”Visum­problemen”, weet Jef. ”Maar als ze toch kunnen komen, zijn ze ongelooflijk dankbaar.”

Jef legt nu een verzameling vlaggen aan van alle mogelijke landen. ”Om de mensen te verwelkomen”, verklaart hij. ”Dat is op vraag van de buren. Dan weten ze tenminste wie hier verblijft.”

Het zijn trouwens de buurvrouwen die Jef onlangs flink bij de neus namen. ”Ik kreeg een vraag van vijf Spaanse vrouwen”, geniet Jef Theys nog na. ”Toen ik ze aan het sta­tion afhaalde, bleken het mijn vijf buurvrouwen te zijn, verkleed als Spaanse schonen. We hebben een leuk feestje gebouwd.”

Rudi VAN HOUDT

www.couchsurfing.com

hospitalityclub.org

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio