Tot 7 jaar cel gevorderd voor ruim 70 inbraken

Zeventien beklaagden, vooral Albanezen, zijn maandag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschenen.

Belga

Ze worden ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die vanuit de Scheldestad 78 woninginbraken over het hele land pleegde. Ze hadden het daarbij vooral gemunt op auto's, geld en juwelen.

De 30-jarige Besim O. werd als leider van de organisatie bestempeld en hoorde zeven jaar cel en 16.500 euro boete tegen zich vorderen. De procureur stelde dat hij de diefstallen op het terrein coördineerde en richtlijnen aan de uitvoerders gaf. Ze spraken daarbij in codetaal. Zo zou "naar de discotheek gaan" eigenlijk betekenen dat ze op dievenpad gingen.

Tijdens het onderzoek kwamen twee dievengroepen in beeld. De ene ging haast iedere dag op pad; de andere groep ging meer gericht te werk. Samen zouden ze in de eerste helft van vorig jaar 78 feiten gepleegd hebben over heel België. De buit bestond veelal uit auto's, juwelen en geld.

Volgens het openbaar ministerie werden de wagens via Boy S. in Nederland verkocht, waar ze in het criminele milieu verdwenen. Een deel van de opbrengst was bestemd voor familie in Albanië. Besim O. zou daarnaast ook een handeltje in verdovende middelen op poten hebben gezet. Hij kocht de drugs via Boy S. aan in Nederland en verkocht ze dan verder in cafés aan de Gemeentestraat in Antwerpen.

Besim O. bekent de drugsfeiten en geeft ook toe dat hij een zestal gestolen voertuigen aan Boy S. verkocht heeft. De man wordt daarnaast ook vervolgd als leider van een criminele organisatie en als mededader aan 41 diefstallen, wat hij dan weer ontkent. Ook de andere beklaagden legden slechts gedeeltelijke bekentenissen af of ontkenden gewoon alles. Voor hen vorderde het openbaar ministerie celstraffen van één jaar tot vijf jaar en boetes tot 11.000 euro.

Het vonnis wordt eind januari uitgesproken.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio