"L&H was een gevaar geworden voor Amerikaanse belangen"

L&H had nooit failliet mogen gaan. Dat het uiteindelijk zo ver gekomen is, is voor een groot deel te danken aan de slinkse manoeuvres van John Duerden en Philippe Bodson.

Belga

Dat zijn de ceo's die elkaar opvolgden in de nadagen van het spraaktechnologiebedrijf. Dat zei Jo Lernout maandagnamiddag in het Gentse ICC. Dat Duerden zou gestreefd hebben naar de ondergang van L&H, ligt volgens Lernout mogelijk in het wantrouwen dat de Amerikaanse overheid had bij de overnamestrategie van het Belgische bedrijf.

L&H nam op het einde van de jaren negentig enkele Amerikaanse bedrijven over die werkten voor de Amerikaanse overheid. Het betrof onder meer Dictaphone en Dragon. "Op het moment van de overname van Dictaphone werd ik plots aangesproken door Nico Willaert: dat we best van die overname zouden afzien, want dat we intussen bespioneerd werden door Echelon", het Brits-Amerikaanse afluisternetwerk.

"Ik heb dat toen weggelachen, maar enkele andere getuigenissen bevestigen dat het geen indianenverhalen zijn. Janet Baker - de stichtster van Dragon - vertelde me dat ze na de overname gesommeerd werd naar Washington. Ze kreeg de vraag waarom ze dat gedaan had met een bedrijf dat gesponsord wordt door mogendheden vijandig aan de VS." Enkele LDC's kregen namelijk geld van Arabische investeerders.

Een professor die zijn bedrijf verkocht had aan L&H, mocht ook naar Washington, aldus Lernout. "What the fuck did you think to sell your company to those two Belgian assholes?", zo kreeg de professor volgens Lernout te horen.

Het optreden van Duerden ligt in dezelfde lijn, pleitte Lernout. Hij kwam in het najaar van 2000 Gaston Bastiaens vervangen als ceo. "Na enige tijd hebben we gezien dat Duerden bewust alle veto's die we hem hadden opgelegd, feestelijk aan zijn laars lapte en bewust werkte aan de ondergang van het bedrijf. Hij wilde in de kaart van de Amerikaanse belangen spelen. Was het Belgische bedrijf failliet, dan kon een schuldenvrij Dictaphone -zoals gebeurd is- een herstart nemen in de VS."

Toen de raad van bestuur Lernout volgde en Duerden uiteindelijk op straat zette, werd voor Philippe Bodson gekozen. Ook hij werkte de ondergang van L&H in de hand door grote overnamedeals niet af te sluiten. Het had L&H schuldenvrij gemaakt, aldus de oprichter, en van een faillissement was geen sprake geweest.

Dinsdag wordt het proces voortgezet en pleit advocaat Gheysens verder.