Zwitserland op zoek naar een ruiker edelweiss

Zwitserland heeft een variant van de wilde edelweissplant ontwikkeld, in de hoop om het symbool van de Zwitserse Alpen te commercialiseren in bloemenboeketten.

Belga

Dat heeft het betrokken onderzoekscentrum maandag bekendgemaakt. Het onderzoekscentrum Agroscope Changins-Wädenswil ontwikkelde het voorbije jaar een variant van de legendarische edelweissplant waarvan de stengel tot 30 centimeter hoog kan groeien. Daardoor zou de bloem ook in boeketten gebruikt kunnen worden. Dat zegt Céline Gilli, communicatieverantwoordelijke voor het onderzoekscentrum.

De eerste proefexemplaren zouden in de lente beschikbaar zijn. "Binnen enkele jaren zouden de bloemen te koop moeten zijn bij de bloemist, althans in Zwitserland" zegt Gilli. Hoewel de bloem in een vaas een lange levensduur zou toebedeeld zijn, geven de onderzoekers toe dat de nieuwe edelweiss niet bepaald een rozengeur verspreidt.

De edelweiss wordt al een tiental jaar gebruikt bij medische en cosmetische toepassingen. Goedkoop wordt het bloempje niet, want volgens Gilli "is het niet de bedoeling om een banale bloem te ontwikkelen, maar een exclusieve bloem van een zekere prijs".