Jeugd en vrouwen voor Obama

Zijn zege in Iowa was nog groter dan zelfs zijn meest optimistische aanhangers hadden verwacht, maar nu begint de zwaarste taak voor Barack Obama. Hij is nu dé favoriet voor de Democratische nominatie. Meer dan ooit zijn alle ogen op hem gericht, meer dan ooit zullen zijn rivalen hem bestoken.

bsouffreau

BR>

Met 37,6 procent van de stemmen in de Democratische caucus sloeg Barack Obama gedoodverfd favoriete Hillary Clinton veel verder terug dan algemeen was verwacht. Hillary kwam niet verder dan 29,5 procent en eindigde zelfs nog na John Edwards (29,8 procent). De goede score van Obama kwam niet onverwacht.

Alle peilingen gaven aan dat hij Clinton snel aan het inhalen was. De laatste peiling van de Des Moines Register, de grootste krant van Iowa, gaf hem een voorsprong van 7 procent. Maar de meeste analisten bleven geloven in een nek-aan-nekrace.

De 46-jarige Obama presenteerde zich tegenover Clinton (60) als de kandidaat van de vernieuwing, en dat sloeg aan bij jongeren. Volgens een exitpoll van het persbureau AP koos 57 procent van de jongeren onder de dertig voor hem.

Clinton haalde in die groep slechts 10 procent. Ook Obama’s boodschap van hoop en eenheid in het land komt goed over. Wellicht daardoor haalde hij tot algemene verrassing meer stemmen bij de vrouwen dan Hillary.

In Iowa, dat grenst aan zijn staat Illinois, speelde hij bovendien een thuiswedstrijd.

Washington is ver weg en hij kon er Hillary afschilderen als de figuur van het establishment, een truc die het altijd goed doet bij Amerikaanse kiezers.

Maar veel van die troeven dreigen weg te vallen nu hij in de favorietenrol zit. Meer dan ooit zijn alle ogen op hem gericht. Tot dusver was hij bijna een onbeschreven blad, maar nu begint een genadeloze ontleding van alles waar hij voor staat.

Clinton en Edwards zullen hun pijlen richten op zijn achilleshiel: zijn gebrek aan ervaring, vooral inzake buitenlandse beleid. Hij zit nog maar twee jaar in de Senaat en is bijna niet in het buitenland geweest. De ene keer dat hij in Londen was, maakte hij daar geen indruk. Winnen in Iowa is ook al vaak een nadeel gebleken. Gary Hart (1984) en Tom Harkin (1992) bij de Democraten en George Bush sr. (1980), Pat Robertson (1988) en Pat Buchanan (1996) bij de Republikeinen deden het er goed maar wonnen niet eens de nominatie van hun partij.

Iowa is niet representatief voor de VS. De voorverkiezing dinsdag in New Hampshire zal meer duidelijk maken. Als Obama ook daar wint, heeft hij de wind in de zeilen. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Paul DE BRUYN

Hillary nu in gevecht van haar leven

Hillary Clinton, de grote favoriete voor de Democratische nominatie, kwam in Iowa slechts op de derde plaats. Zij begint nu aan het gevecht van haar leven. Obama en Edwards buitten haar zwakke punten volop uit. Zij schilderden haar af als de kandidate van het establishment, wat zij ook is.

Zij mist ook het charisma en de warmte van haar man Bill. Vooral pijnlijk voor haar is dat Obama het beter deed bij vrouwen dan zij. Met haar geld en haar organisatie kan zij tegen een stoot, maar als zij ook dinsdag in New Hampshire verliest gaat ze het moeilijk krijgen.

Huckabee wint op vertrouwd terrein

Bij de Republikeinen won outsider Mike Huckabee met 34 procent, 9 procent meer dan Mitt Romney. Huckabee had nochtans maar een staf van twaalf mensen in Iowa en spendeerde maar een twintigste van wat Romney uitgaf. Maar de 52-jarige basspelende voormalige baptistische predikant uit Arkansas zat in Iowa op zijn terrein: meer dan een derde van de Iowans zijn evangelische protestanten. In Huckabee zien zij een gelijkgezinde.

Huckabee werd ook geholpen doordat grote favoriet Rudy Giuliani en John McCain Iowa links lieten liggen om zich te concentreren op grotere staten.