"Auto zonder chauffeur binnen 10 jaar op de weg"

Het klinkt als pure science fiction: een auto die zelfstandig door het verkeer rijdt terwijl de passagier rustig een boek leest of aan een drankje nipt.

Belga

Over tien jaar kan deze voorstelling werkelijkheid zijn. Dat meent althans Rick Wagoner, de topman van autobouwer General Motors. Volgens The Wall Street Journal zal Wagoner dinsdag op de Consumer Electronics Show in Las Vegas plannen voor autonoom rijdende wagens voorstellen en een testvoertuig tonen.

Wagoners visioen op zich is niet nieuw. Tal van autofabrikanten werken sinds jaren aan soortgelijke projecten. Het tijdplan van GM geldt onder specialisten wel als uiterst ambitieus. In de New York Times zegt een GM-woordvoerder dat de groep dergelijke auto's vanaf 2015 wil testen en vanaf 2018 wil verkopen.

Volgens Larry Burns, hoofd techniek van GM, zijn veel van de noodzakelijke onderdelen reeds in serieproductie gezet. Zo verhinderen elektronische afstandbewakingssystemen aanrijdingen tussen voertuigen. Bovendien dalen de prijzen voor dergelijke moderne technologieën snel en zwengelt dit hun gebruik aan.

De Amerikaanse auto-analyst Paul Hansen daarentegen ziet slechts "een verre kans" dat autonome voertuigen in de nabije toekomst in het autoverkeer zullen opduiken.

Ook Chevrolet, Toyota en Volkswagen experimenteren met autonome voertuigen. Of die producten dan ook de serieproductie halen, is niet enkel afhankelijk van technische ontwikkelingen. Zo moet er ook opheldering komen voor juridische vraagstukken, zoals de aansprakelijkheid bij ongevallen.