"Verklaringen van Verhofstadt zijn verontrustend"

De verklaringen van premier Guy Verhofstadt over de beperkte middelen van de interim-regering om iets aan de koopkracht te doen, zijn verontrustend.

Belga

Dat zegt het ABVV maandag. Volgens de socialistische vakbond zijn de marges aanwezig om de meest kwetsbaren te helpen. Het ABVV roept de regering op om keuzes te maken in functie van prioriteiten. Voor de vakbond moeten lapmaatregelen vermeden worden en moeten de inspanningen gericht zijn naar de mensen die er het meest nood aan hebben.

"Het zal inderdaad onmogelijk zijn om de meest kwetsbaren betekenisvol te helpen als minister van Financiën Didier Reynders, zonder voorafgaande evaluatie, de lasten of de belastingen voor de ondernemingen blijft verminderen", stelt het ABVV. Het eist een dringende evaluatie van de notionele intrestaftrek en is tegen maatregelen die "erop gericht zijn dat de nieuwe belasting op de meerwaarden van fondsen met variabel kapitaal afgeschaft wordt". Die belasting dient immers om de sociale zekerheid te financieren in het kader van de vergrijzing van de bevolking, zo luidt het. De vakbond pleit ook voor dringende maatregelen om de stijging van de energieprijzen af te remmen.