Blu-ray wordt zo goed als zeker nieuwe dvd-standaard

De Amerikaanse filmgigant Warner Brothers heeft aangekondigd zijn films enkel nog in het Blu-ray-formaat van Sony te zullen aanbieden. Hierdoor heeft Sony in de strijd voor het formaat van de hogedefinitie-dvd's nu een serieuze streep voor op de HD-dvd.

Belga

De aankondiging is slecht nieuws voor Toshiba, dat werkt met het HD-dvd-formaat. Die laatste kondigde aan terug te zullen vechten, maar analisten geloven er niet echt meer in.

De filmstudio's van Warner zijn de belangrijkste uitgevers van dvd's in de VS. Vanaf eind mei gaat de groep enkel nog schijfjes op het Blu-ray-formaat uitbrengen. Tot dan blijven beide standaarden (dus ook HD-dvd) in omloop bij Warner.

Toshiba, Universal, Paramount, Microsoft, Intel en enkele Aziatische fabrikanten maken gebruik van de HD-dvd-standaard. Ze annuleerden zondagavond een persconferentie op de Consumer Electronic Show in Las Vegas, "om de impact van de aankondiging van Warner te onderzoeken".

De voorzitter van Toshiba America verklaarde alvast "erg ontgoocheld te zijn met de beslissing van Warner, want de HD-dvd wint terrein". Volgens hem werd in het vierde trimester een recordverkoop opgetekend en heeft de technologie een marktaandeel van 49,3 procent. Maar volgens analisten betekent de aankondiging van Warner het einde van de HD-dvd-standaard.

Blu-ray wordt door naar schatting 70 procent van de filmmarkt in de VS gebruikt. Zo maken de studio's van Disney, 20th Century Fox, MGM, Lionsgate en Sony Pictures enkel van deze technologie gebruik. De fabrikanten van leesapparatuur die met Blu-ray werken zijn Sharp, Matsushita, Pioneer, Mitsubishi, Samsung en Philips.

De leesapparatuur voor HD-dvd is goedkoper dan die van Blu-ray. Maar die laatste hebben meer geheugencapaciteit en zijn beter beschermd tegen piraterij.