Partijtje blufpoker van Iraanse boten tegen VS-marine

Boten van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben zondagochtend in de Straat van Hormuz drie vaartuigen van de Amerikaanse marine zodanig geprovoceerd dat de Amerikanen op het punt stonden het vuur te openen.

Belga

Bronnen bij het Pentagon hebben dit maandag gezegd. De bronnen spraken van "de ernstigste provocatie van deze aard tot dusver". Het incident deed zich 's ochtends omstreeks 05.00 uur plaatselijke tijd voor, terwijl een Amerikaanse kruiser, een torpedobootjager en een fregat door de waterweg, een vernauwing in de Perzische Golf, voeren. "Vijf kleine boten gedroegen zich op zeer agressieve wijze, voeren recht op de schepen af, dropten dozen in het water voor de schepen en dwongen onze schepen tot het maken van ontwijkende manoeuvres", aldus een van de bronnen.

Er vielen geen slachtoffers, maar die hadden makkelijk kunnen ontstaan. De Iraanse boten taaiden af "letterlijk op het precieze moment dat de Amerikaanse strijdkrachten voorbereidingen troffen het vuur te openen", zei de bron. De Iraniërs verzonden via hun boordradio een boodschap in de geest van: "Wij gaan op jullie af en jullie zullen over enkele minuten exploderen."

De Iraanse Revolutionaire Garde overweldigde vorig jaar maart vijftien Britse zeelieden en hield die gedurende bijna twee weken vast. Iran zei dat ze de Iraanse wateren hadden geschonden, wat door de Britten werd tegengesproken.

Er zijn al decennia lang spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. De betrekkingen tussen beide landen staan onder grote druk sinds beschuldigingen van Washington dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom en Iraakse rebellen steunt door de levering van bermbommen.