"Gewelddadige films maken maatschappij veiliger"

Gewelddadige films zoals "Terminator" (1 t/m 3), "Halloween" (1 t/m 9) en "Rambo" (1 t/m 3) maken de maatschappij niet gewelddadiger, maar juist veiliger.

Belga

Dat is de conclusie van een studie door twee economen van de universiteit van Californië, zo meldt de New York Times maandag. De studie is gebaseerd op misdaadcijfers in de periode tijdens en na het tijdstip waarop veel mensen naar de film gaan: vrijdagavond en in het weekeinde. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven tijdens de films met 1,1 tot 1,3 procent daalt voor elk miljoen mensen dat een gewelddadige film bekijkt. In de uren na de sluiting van de bioscopen daalt het aantal misdrijven met ongeveer twee procent.

"Veel potentiële geweldplegers bezoeken gewelddadige films. Op dat moment bevinden ze zich dus niet op straat", zo verklaart Gordon Dahl, een van de onderzoekers, de afname van het aantal misdrijven gedurende die periode.

Volgens Dahl zou het afschaffen van gewelddadige films op korte termijn leiden tot een toename van het aantal geweldmisdrijven.