Vreemde rozenknoppen

In onze tuin staan rozen en enkele van de rozenknoppen zien er heel vreemd uit. Wat is dat en waardoor wordt het veroorzaakt?

ksleurs

BR>

Uw rozen hebben bezoek gehad van een rozengalwesp, meer bepaald Diplolepis rosae. De gallen (een wildgroei op een of ander orgaan van een plant) zijn meestal beter bekend dan de wesp zelf.

Het wespje is 4 mm groot en meestal zijn enkel de vrouwtjes te zien die zich ongeslachtelijk voortplanten. De gal is bolvormig en van enkele mm tot 5 cm groot. Hij bestaat uit groene, later rode haarachtige uitgroeiingen of kleine vertakte takjes. Ze komen voor op bladeren, het uiteinde van takken of op de kelken kroonbladeren.

De gal wordt mosgal, slaapappel of bedeguaar genoemd. In de gal zitten verschillende kamertjes met daarin een larfje dat zich later tot wesp ontwikkelt. Verschillende rozen kunnen zo’n gallen hebben. Maar botanische rozen hebben de voorkeur en dan voornamelijk Rosa canina. De naam slaapappel komt uit het volksgeloof. Men dacht dat zo’n rozengal onder je hoofdkussen een goede nachtrust bevorderde.