Es met dorre takken en twijgen

In mijn gazon staat een dertigjarige es. De jongste jaren komen er geregeld dorre takken en twijgen in. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Kan ik er iets aan doen? Mag de es desnoods gesnoeid worden?

ksleurs

BR>

De es is zonder twijfel een van de meest waardevolle boomsoorten in onze streken en verdient een veel grotere verspreiding. Fraxinus excelsior groeit bij voorkeur op een rijke en vochthoudende bodem. Hij levert uitstekend hout dat opvalt door zijn taaiheid. Het hout wordt gebruikt voor hamerstelen, turntoestellen, skimateriaal, laddersporten, enz.

In zijn jeugd kan een es wel wat schaduw verdragen. Nadien wordt het meer en meer een boomsoort die licht nodig heeft. Zijn kroon moet dus voldoende zonlicht opvangen. Zijtakken en takjes die door de kroon overschaduwd worden, sterven af. Op die manier krijgt de boom een grotere takvrije stamlengte. Als de buitenkant van de kroon mooi groen is, dan is de boom in orde.

Tip: U kan de toestand van uw boom min of meer opvolgen door elk jaar op een vaste plaats (bv. op anderhalve meter hoogte) en op hetzelfde moment (bv. 1 januari) de stamomtrek te meten. Als die omtrektoename sterk vermindert, is er iets aan de hand.