Zet aronskelk niet te nat

Al enkele jaren heb ik de mooiste struiken aronskelken staan op drie verschillende plaatsen in mijn tuin, en in de late herfst werden die elk jaar afgesneden en afgedekt met bladeren van de okkernotenboom.

ksleurs

BR> Vorig jaar zijn deze aronskelken allemaal afgestorven. Woelratten of muizen kunnen het niet zijn, aangezien er nergens gangen of pijpen te vinden zijn. Nu heb ik van vrienden een mooie nieuwe struik aronskelken gekregen, maar ik ben bang dat die opnieuw gaat afsterven. Wat moet ik doen om dit te voorkomen?

Aronskelken, Zantedeschia aethiopica, zijn planten die we de laatste jaren steeds meer in tuinen te zien krijgen. Mits een goede standplaats en verzorging en een winterdek als bescherming tegen de vorst zijn het karaktervolle tuinplanten. Zantedeschia is een knolgewas uit Zuid-Afrika. Deze plant vormt een grote bos donkergroene ingesneden bladeren en bloeit lang met zuiverwitte bloemen met een gele kolf. De variëteit Crowborough zou nog meer winterhard zijn. Zantedeschia groeit bij voorkeur op een voedzame en vochthoudende bodem.

Vooral wanneer de plant te nat staat, kunnen er zich serieuze problemen voordoen. De knollen kunnen dan volledig wegrotten door een bacterie, Pectobacterium carotovorum, die ook bij de aardappel voorkomt. In eerste instantie vergelen de bladeren. Nadien veranderen de knollen in een zachte, stinkende pasta. De ziekte zet zich zeer snel door. Warme en vochtige omstandigheden bevorderen de ontwikkeling van deze aantasting. Ook de bacterie Erwinia carotovora en de schimmel Sclerotium rolfsii kunnen de knollen doen rotten.

Wie ook de boosdoener mag wezen, zet geen Zantedeschia’s op dezelfde plaats, maar zoek een betere locatie, die niet te nat is in de winter.