Amaryllis is ijzersterk

Amaryllis is de topper in januari. In het putje van de winter is deze bloem de eerste voorbode van het voorjaar.

ksleurs

BR>

Amaryllis ondergaat een ware metamorfose in een vaas. Een bloemknop waarin vier bloemen schuilen, is amper zes centimeter lang, maar elke openstaande bloemknop zal zestien centimeter groot worden. Amaryllis geurt niet, maar maakt dat ruimschoots goed met zijn statigheid.

Deze bloem is beschikbaar in een tiental kleuren. Rood is in janauri minder populair omdat de meeste mensen na de kerstperiode wat uitgekeken zijn op die kleur. Deze maand zijn de voorkeurskleuren roze, wit, lila en zalmroze, net als dubbelkleurige bloemen. In de paasperiode duiken soms gele exemplaren op. Dat zijn witte bloemen die gekleurd werden door gele inkt in het vaaswater te doen.

In de vaas

Kies voor een glazen vaas, want de statige gladde stengel draagt bij tot de schoonheid van de bloem. Eén exemplaar in een smalle hoge vaas is al heel mooi. Wil u meer bloemen in een vaas, kies dan voor oneven aantallen: drie, vijf of zeven. Hoe meer bloemknoppen per stengel, hoe minder stengels u nodig hebt. De stengels met vier bloemen hebben de beste kwaliteit en geven het knapste resultaat.

Deze bloem vraagt weinig vaaswater en vervuilt het water niet. Ze vraagt nauwelijks zorgen en komt altijd open. Wanneer de bloemknoppen uit de schutbladeren zijn gesprongen, verschrompelen de schutbladeren en krullen naar buiten. Die verdroogde blaadjes kunt u moeiteloos wegnemen zonder de bloem te schaden.

Soms plooit de stengel van een Amaryllis onder het gewicht van zijn bloementooi. Dat knappen kan eenvoudig worden vermeden door een bamboestokje in de holle stengel te steken. Dit is onzichtbaar en doet geen afbreuk aan de sterkte of de houdbaarheid van de bloem. In principe moet u deze truc in januari nooit toepassen, omdat de stengelkwaliteit nu heel sterk is.

Steungroen is niet echt nodig bij deze bloem, maar wie het toch wil, kiest best voor eucalyptusblad, decoratieve stokjes of twijgen of, voor het complete lentegevoel, een takje bloeiende Japanse kerselaar. Amaryllis is minder geschikt voor gebonden boeketten of steekwerk in bloemstukken. In beide gevallen wordt de holle stengel vaak platgedrukt en kan de bloem geen water meer opnemen. In optimale omstandigheden blijft Amaryllis minstens twee weken mooi in een vaas.

Van winkel naar huis

Deze bloem past zowel in een strak designinterieur als in een klassiek ingerichte kamer. Ze is uitermate geschikt voor langere transporten want Amaryllis kan moeiteloos tot vier uur lang zonder water blijven. Bij thuiskomst moet u dan wel onderaan een stukje van de stengel afknippen, zodat de bloem opnieuw makkelijk reservewater kan opzuigen.

Als er al bloemen op de stengel openstaan, moet u heel voorzichtig zijn bij het transport, want openstaande bloemen worden snel beschadigd.

Kies beter bloemstengels met gesloten knoppen. Die zijn zonder problemen te transporteren omdat de bloemen nog veilig opgesloten zitten in de schutbladeren en u hebt er langer plezier van. De gesloten bloem heeft op zich ook al een heel mooie lijn.

Na enkele dagen zullen de stengels veranderen in een imposant weelderig boeket. Amaryllis is dus een uitstekende geschenkbloem.