'Colruyt neemt dit jaar de meeste mensen in dienst'

De vijftig grootste Belgische werkgevers plannen dit jaar 17.581 mensen in dienst te nemen, nog meer dan in 2007, "op zich al een grand cru" volgens Bizz Magazine. Het maandblad deed een enquête naar de vacatureverwachtingen van de bedrijven voor 2008. Daaruit blijkt dat Colruyt dit jaar de grootste aanbieder van werk wordt, met niet minder dan 2.500 jobs.

Belga

Bedrijven als Euroclear, Fortis, Deloitte, ING, KBC, Ikea, Belgacom, Colruyt, Umicore, SD Worx, Electrabel en GlaxoSmithKline "tonen zich het meest actief op het rekruteringsfront", aldus Bizz Magazine maandag in een mededeling. Behalve Colruyt staan ook de banken bovenaan de lijst van grote zoekers van personeel. Ze doen daarmee hun prestatie van het voorbije jaar over. De grootste zes, met name Fortis, Dexia Groep, KBC, ING, Axa en De Post, zijn samen goed voor 5.500 vacatures.

Zowel voor onervaren jongeren als voor ervaren werknemers liggen in alle sectoren en voor zo goed als alle functies kansen open. Van de beschikbare jobs is 42 procent weggelegd voor jongeren en 58 procent voor "seniors". Twee opmerkelijke uitzonderingen: bij verzekeraar Ethias moet 85 procent van de banen naar jongeren gaan, terwijl Mobistar 95 procent van zijn jobs reserveert voor mensen met ervaring.

In de editie van Bizz die woensdag verschijnt, geeft het blad ook een groot salarisoverzicht. Want zelfs in tijden van veel werkgelegenheid blijft openheid over lonen een heikel punt: slechts 19 van de 58 deelnemende bedrijven geven details over hun loonbeleid. Wel benadrukken ze luidens de mededeling allemaal hun "zeer interessante extralegale voordelen".