VLD schiet uitbreiding Brussel af

"Hoewel Duchâtelets poging om het debat te openen verdienstelijk is, is zijn voorstel veel te voortvarend." Zo reageert Brussels Open Vld'er en Vlaams parlementslid Sven Gatz op het voorstel van Vivant-voorzitter Roland Duchâtelet, die voor Open Vld in de Senaat zetelt.

Belga

De Brusselse gebiedsuitbreiding is de beste garantie op geen samenwerking tussen Brussel en de rand, meent Gatz, die uit de Volksunie komt. Uitbreidingen, aanhechtingen, annexaties en ander strategisch inkleuren van kaarten en territoria zijn volgens Sven Gatz denkbeelden uit de 20e eeuw. Uit welbegrepen eigenbelang en in de overtuiging van een vruchtbare samenwerking, werken overal ter wereld steden en regio's samen, daar waar ze dat zelf nodig vinden, luidt het.

Hij verwijst daarbij naar de "Euregio Rijsel-Kortrijk-Doornik", waar gemeenten en steden uit zuid-West-Vlaanderen, Henegouwen en de Communauté Urbaine de Lille Métropole succesvol samenwerken in materies zoals werkgelegenheid, mobiliteit en cultuur.

"Als het aangenaam samenwerken is, tussen Belgen en Fransen, tussen les Hainauts en West-Vlamingen, waarom zou dat niet kunnen met Brussel en het omliggende land?", vraagt Gatz zich af. Het spoor van Duchâtelet van de Brusselse gebiedsuitbreiding is volgens hem de beste garantie op geen samenwerking tussen Brussel en de rand. Enkel functionele samenwerking in een stadsgewest of stadsgemeenschap, tussen Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant, op basis van gelijkheid, kan tot echte resultaten leiden.

Lees ook: