24-urenstaking dreigt in Luikse staalindustrie

De Luikse staalindustrie staakt op 21 januari gedurende 24 uur indien hoogoven 6 van ArcelorMittal tegen die datum niet opnieuw is opgestart. Er is een stakingsaanzegging ingediend.

Belga

Dat heeft ABVV Metaal Luik-Luxemburg maandag aangekondigd tijdens een persconferentie. De staking zal er hoogstwaarschijnlijk komen, want bij het bedrijf zelf bevestigt men dat de heropstart niet meer zal lukken voor die datum. ArcelorMittal wacht eerst op de deblokkering van het dossier van de CO2-quota. De hoogoven moet ook ongeveer drie weken "opwarmen" vooraleer de activiteit er kan heropstarten.

ArcelorMittal heeft extra emissierechten nodig om zijn twee Luikse hoogovens langer open te houden. Hoogoven 6 in Seraing zou worden heropgestart en opengehouden tot 2015. De Luikse oven in Ougrée, die nog werkt, zou openblijven tot 2012 in plaats van 2009. Maar dit leidt tot extra CO2-uitstoot, waardoor Wallonië zijn emissielimiet vanaf 2010 overschrijdt. Voor de periode na 2012 moeten de uitstootrechten nog worden vastgelegd door Europa. Ook die onzekerheid weegt op het dossier.

Dit is "een eerste waarschuwing", luidde het maandag bij ABVV Metaal. Er volgt nog een kalender met acties voor Mittal, de Belgische staat, het Waalse gewest en Europa.

De vakbond is ongerust over de toekomst van de staalindustrie in Luik. "Mittal voert zwaarder druk uit dan verwacht en dreigt te vertrekken naar landen waar ze zoveel mogen uitstoten als ze willen", legt Francis Gomez, leider van de Luikse metaalarbeiders, uit. De socialistische vakbond vraagt aan Mittal om intern oplossingen te vinden en te investeren in middelen om de CO2-productie te verminderen.

ABVV Metaal richt zich ook tot het Waals gewest en de federale staat om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. "Jean-Claude Marcourt heeft beloften gedaan maar we zien niets komen. Op het federaal niveau werd 10 miljoen ton CO2 gefinancierd voor Vlaanderen. Men moet hetzelfde doen voor Wallonië", aldus Gomez. Tot slot vraagt de socialistische vakbond aan Europa om te stoppen met een beleid dat indruist tegen een industriële activiteit en zorgt voor de verplaatsing van de uitstoot naar Afrika en Azië.

Bij de christelijke bond ACV Metaal vindt men het nog te vroeg om al actie te voeren. "Wij zijn tevreden om te zien dat het ABVV zich eindelijk bewust wordt van het probleem van de quota. Maar er zijn werkgroepen met het dossier bezig en het is dan ook niet nodig om de druk nutteloos op te voeren", aldus afgevaardigde Jordan Atanasov. "Maar als er de volgende weken niets beweegt, zullen wij ook positie gaan innemen".