Overleg over nieuw sociaal akkoord NMBS van start

Bij de Belgische spoorweggroep NMBS gaat maandagnamiddag het overleg van start voor een nieuw sociaal akkoord. Belangrijk voor de vakbonden is een baremaverhoging voor al het personeel. Het overleg zal vermoedelijk enkele maanden duren.

Belga

Vakbonden en directie bij de NMBS zitten maandag voor de eerste keer samen om een planning op te maken van de gesprekken die moeten leiden tot een sociaal akkoord, normaal gezien voor de periode 2008-2009.

Al hun eisen willen de vakbonden nog niet echt kwijt, maar een algemene baremaverhoging is er een van de belangrijkste van. "Het is van 1991 geleden dat er nog een algemene baremaherziening is geweest", zegt Roland Vermeulen, voorzitter van de liberale vakbond VSOA-spoor. Jos Digneffe van ACOD Spoor zei eerder al dat die verhoging "iets bovenop de index" zou moeten zijn.

De gesprekken zullen volgens de vakbonden en de NMBS-Holding enkele maanden duren. Het resultaat ervan hangt ook af van hoe de gesprekken verlopen met federaal minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) over een nieuwe beheersovereenkomst voor de spoorweggroep. De vorige overeenkomst, die eind vorig jaar afliep, is voorlopig verlengd.

In de aanloop naar een nieuwe overeenkomst komt waarschijnlijk de vraag om een minimale dienstverlening op tafel. De vakbonden reageerden daar al verdeeld op: ACOD-Spoor wil er helemaal niet over praten, ACV-Transcom is er ook tegen gekant. VSOA wil er wel over spreken, maar zegt dat het moeilijk uitvoerbaar is. Woensdag is er overleg tussen Vervotte en de vakbonden.