Tomeing nieuwe president Marshalleilanden

Litowka Tomeing is maandag door het parlement tot president van de Marshalleilanden gekozen. De voormalige parlementsvoorzitter versloeg de zittende president Kessai Note met 18 tegen 15 stemmen. Met de verkiezing van Tomeing komt mogelijk een eind aan de erkenning van Taiwan door de eilandengroep.

AP Ned

In november werden op de Marshalleilanden parlementsverkiezingen gehouden. Vlak daarvoor wisselde Tomeing van partij. Hij zei toen als president een eind te zullen maken aan de diplomatieke erkenning van Taiwan. De Taiwanese autoriteiten hebben China ervan beschuldigd de oppositie op de Marshalleilanden geld te hebben toegeschoven en zo de uitslag van de parlementsverkiezingen te hebben beïnvloed.

Taiwan en China proberen van zoveel mogelijk staten diplomatieke erkenning te krijgen. Met de economische expansie van China groeit ook het aantal bondgenoten van het land. Taiwan heeft nog 24 landen achter zich, voornamelijk kleine of arme landen in Zuid-Amerika, Afrika en de Stille Zuidzee, waaronder nu dus nog de Marshalleilanden.