"Obama laat Clinton ver achter zich in New Hampshire"

Voor de Democratische voorverkiezingen van dinsdag in de Amerikaanse staat New Hampshire heeft senator Barack Obama een serieuze voorsprong genomen op zijn collega Hillary Clinton, nadat beiden eerst in een nek-aan-nekrace waren verwikkeld, zo blijkt uit een opiniepeiling van CNN/WMUR die door de nieuwszender in de nacht van zondag op maandag (Belgische tijd) werd vrijgegeven.

Belga

De voorverkiezingen in New Hampshire hebben de vorm van een "primary" en leggen bijna evenveel gewicht in de schaal als die van vorige week in de kleine rurale staat Iowa, waar Obama de caucus won.

Volgens de voor CNN door de Universiteit van New Hampshire uitgevoerde peiling zou Obama uitkomen op 39 procent van de Democratische stemintenties tegen 29 procent voor de vroegere first lady. Een dag tevoren waren ze beiden nog goed voor 33 procent. Derde met 16 procent is de vroegere senator en presidentskandidaat John Edwards.

Bij de Republikeinen leidt senator John McCain met 32 procent de dans in New Hampshire. Tweede is daar Mitt Romney met 26 procent. De winnaar in Iowa, Mike Huckabee, is in New Hampshire derde en heeft de vroegere burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, voorbijgestoken.

De peiling is zaterdag afgenomen en heeft een foutenmarge van 5 procentpunt.