Straf AEL-kopstukken roept bedenkingen op

Enkele opinieleiders in Vlaanderen hebben de voorbije weken bedenkingen geplaatst bij de veroordeling van Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz eind vorige maand. Ze vinden de straf niet in verhouding met wat hen verweten wordt.

ssimons

Professor-emeritus en oprichter van het Centrum voor Islam in Europa aan de Universiteit van Gent, Herman De Ley, richtte zelfs een fonds op om de kosten van het beroep van Jahjah en Azzuz te financieren. Ook Jan Goossens, artistiek directeur van de KVS, en Luk Vervaet, een medewerker in een Brusselse gevangenis, namen het in opiniestukken op voor het veroordeelde duo.

Dyab Abou Jahjah en zijn Antwerpse helper kregen op 21 december 2007 elk een jaar effectieve celstraf van de Antwerpse rechtbank omdat ze op 26 november 2002 rellen hadden uitgelokt na de moord op islamleraar Mohamed Achrak. Hoewel ze zelf - buiten het aanstoken - geen enkel ander crimineel feit pleegden, moeten ze de kosten van de vernielingen betalen.

Onze expert John De Wit houdt de uitspraak van de rechtbank tegen het licht en bekijkt enkele vragen die kunnen worden opgeworpen.

U kunt de analyse lezen op de expertenpagina van John De Wit.