Wikipedia lanceert eigen zoekmachine Wikia

De oprichter van de online-encyclopedie Wikipedia, Jimmy Wales, heeft maandag een eigen zoekmachine gelanceerd. Net als bij Wikipedia zullen de internetgebruikers een inhoudelijk aandeel hebben in de ontwikkeling van Wikia Search.

Belga

Het gaat om een voorlopige versie die slechts 50 tot 100 miljoen websites doorzoekt. Dat is slechts een fractie van de zoekcapaciteit van concurrenten als Google, Yahoo of MSN.

Wales wil, tegenover de bedrijfsgebonden concurrenten, "transparantie en openheid" bieden. Zo is de broncode bij Wikia openbaar, zodat gebruikers kunnen zien hoe de zoekresultaten tot stand gekomen zijn.

Gebruikers zullen de zoekresultaten zelf kunnen bewerken en aanvullen. Als bijvoorbeeld meerdere surfers een website als spam aanduiden, zal die uit de lijst verdwijnen, aldus Wales.

Wikia Search is in tegenstelling tot Wikipedia een commercieel project. De zoekmachine zal met advertenties gefinancierd worden. Google kondigde in december aan plannen te hebben voor een eigen internetencyclopedie, Knol, die de concurrentie zou aangaan met Wikipedia.