Lernout betuigt spijt aan gedupeerde beleggers

"Ik wil oprecht mijn spijt en medeleven betuigen met de personen die nodeloos hun centen hebben verloren bij de ondergang van het bedrijf".

Belga

Zo begon L&H-stichter Jo Lernout maandagvoormiddag aan zijn eigen verdediging. "Wij waren niet de slimme hooghartige baasjes die dachten dat we op slinkse wijze de wet konden omzeilen. Als die indruk werd gewekt door een verkeerde uitspraak als "There's nothing wrong with being smart", dan verontschuldig ik me daar voor. "

Die uitspraak, die Lernout deed op een persconferentie in november 2000, blijft hem naar eigen zeggen nog altijd achtervolgen. "Het was een uitspraak die op het verkeerde moment werd gedaan. We hadden een uitleg gekregen van een expert die het LDC-concept als waardevol beschouwde maar stelde dat we het concept beter moesten uitleggen. Zijn woorden, die ik gebruikte op een persconferentie, kwamen op het verkeerde moment en wekten de indruk dat ik een cynisch en hoogvaardig baasje was. Ik wel me voor die uitsprak verontschuldigen", aldus Lernout. Daarna begon hij aan een goed gestructureerd betoog over de waarde van de spraak- en taaltechnologie en de producten waar deze technologie anno 2008 in wordt gebruikt.

Lernout wil dat maandagnamiddag verderzetten.

Voordien had advocaat Luc Gheysens ook al de spijt betuigt van zijn cliënt met de mensen die hun geld hebben verloren door het faillissement. De raadsman van Lernout voegde daar even later aan toe dat er ook veel mensen geld hebben verdiend aan het aan- en verkopen van L&H-aandelen.

Volgens Gheysens zijn Jo Lernout en de andere beklaagden geen fraudeurs. "Een fraudeur werkt niet dag en nacht om achteraf met lege handen te staan. Hij verrijkt zich op korte tijd en kiest dan het hazenpad. Waarom zou Jo Lernout, die zelf een groot pakket aandelen had, daden stellen die leiden tot het faillissement en zijn eigen financiële ondergang ?"