DOVO vist WO I-obussen uit kerkvijver Merchtem

De ontmijningdienst van het leger, DOVO, zal de komende dagen obussen van de Eerste Wereldoorlog uit de kerkvijver aan de Reedijk in Merchtem vissen. Dat meldt de lokale politie. In de vijver zijn de afgelopen dagen vier springtuigen gevonden en volgens een eerste onderzoek zitten er nog heel wat meer. De lokale politie heeft de nodige veiligheidsmaatregelen genomen.

Belga

De eerste vier obussen werden vorige donderdag opgemerkt. Omdat het om kleine en weinig gevaarlijke tuigen ging, kwam DOVO de volgende dag ter plaatse om de obussen te verwijderen. Daarbij bleek dat er op de bodem van de vijver nog heel wat meer dergelijke springtuigen lagen. Uit identificatietekens op de obussen blijkt dat het gaat om munitie uit de Eerste Wereldoorlog. De kerkvijver in Merchtem zou op het einde van de oorlog gebruikt zijn om munitie te laten verdwijnen.

Vanaf vandaag/maandag zal DOVO telkens tussen 08.30 uur en 16.00 uur de vijver afgraven op zoek naar andere munitie. De lokale politie heeft de werkplaats afgezet en zal wanneer nodig voetgangers, fietsers en ander verkeer omleiden.