Sofa verhuren niet altijd veilig

Couchsurfers zijn mensen die via een internetsite op zoek gaan naar een slaapplaats bij particulieren. Het systeem werkt wereldwijd en met succes. Dat niet alle couchsurfers goede bedoelingen hebben, ondervond Erik Heylen uit Borsbeek.

bsouffreau

BR>

“Couchsurfing is een mooi systeem voor wie op een goedkope manier wil reizen en geen hoge eisen stelt”, zegt Erik Heylen. “Op de internetsite kunnen zowel reizigers, als mensen die een slaapplaats aanbieden zich aanmelden. Een sofa is voldoende, meer mag maar hoeft niet.”

Vorige week donderdag kreeg Erik Heylen een Nederlander op bezoek, die normaal tot zondagmiddag zou blijven. “Donderdag en vrijdag zijn we samen gezellig gaan stappen in Antwerpen.” Toen de Borsbekenaar zaterdagavond thuiskwam van een receptie, bleek dat zijn gast niet meer in huis was.

“Ik heb dan vastgesteld dat zijn bagage er nog wel stond, maar ook dat 800 Engelse pond verdwenen was uit een schuif.”

Zondagmiddag ontdekte Erik Heylen dat zijn gast al terug in Nederland zat. “Hij had zich opnieuw aangemeld op de website, ergens in de buurt van Rotterdam. Ik heb wel zijn identiteit, maar wie zegt dat die niet vals is?”

Erik Heylen is dus een ervaring rijker en 800 pond armer. “Dergelijke zaken gebeuren nu eenmaal, we moeten er uit leren, wat niet wil zeggen dat het systeem niet deugt. Ik heb ook al heel wat positieve ervaringen opgedaan.”

Erik Heylen heeft al met de organisatie besproken hoe dergelijke voorvallen in de toekomst kunnen worden vermeden.

MdSw