Nokia Siemens Networks sluit contract van 1 miljard dollar met Zain

Het telecommunicatiebedrijf Nokia Siemens Networks (NSN) heeft maandag aangekondigd dat het een contract van 935 miljoen dollar (634 miljoen euro) heeft afgesloten met de Koeweitse operator Zain (ex-MTC) voor een mobiel telefonienetwerk van de tweede en derde generatie in Saudi-Arabië.

Belga

NSN zal instaan voor het ontwerp, de bouw, het in werking stellen en het onderhoud van het netwerk voor een periode van vijf jaar. "Dit grote project gaat de mobiele communicatie in Saudi-Arabië drastisch veranderen. Het zal ook de richting aangeven voor de mobiele communicatie in de regio", stelt Marwan Al-Ahmadi, directeur van de operaties van Zain in Saudi-Arabië, in een persbericht.

NSN van zijn kant is verheugd dat het "een van de belangrijkste contracten uit zijn geschiedenis" heeft ondertekend. De transactie "is strategisch voor onze groei in Afrika, want Zain is aanwezig in meer dan veertien landen in de regio", zegt Walid Moneimne, die bij NSN verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten en Afrika. Zain opereert in Afrika onder het merk Celtel.

De Koeweitse operator werd opgericht in 1983. In september kondigde het bedrijf aan dat het afstapte van zijn originele naam, Mobile Telecommunications Company. Die naamsverandering kaderde in de inspanningen van het bedrijf om op te klimmen tot de groep van tien grootste operatoren ter wereld.

Zain is momenteel aanwezig in 22 landen van het Midden-Oosten en Afrika, na overnames voor miljarden dollars. In juni haalde het bedrijf een contract binnen voor een derde licentie voor mobiele telefonie in Saudi-Arabië voor 6,1 miljard dollar.

24,6 pct van het kapitaal van Zain is in handen van de staat. Het bedrijf behoort tot de twee grootste operatoren voor mobiele telefonie in Koeweit.

Het aandeel van Zain noteert op de Kuwait Stock Exchange. Het bedrijf telt ongeveer 15.000 werknemers en heeft 44 miljoen abonnees. De beurswaarde van het bedrijf bedroeg op 1 januari 26 miljard dollar.