24-Urenstaking dreigt in Luikse staalindustrie

De Luikse staalindustrie staakt op 21 januari gedurende 24 uur indien hoogoven 6 van ArcelorMittal tegen die datum niet opnieuw is opgestart. Dat heeft ABVV Metaal Luik-Luxemburg maandag aangekondigd tijdens een persconferentie.

Belga

Dit is "een eerste waarschuwing", zegt ABVV Metaal. Er volgt nog een kalender met activiteiten voor Mittal, de Belgische staat, het Waalse gewest en Europa.

De vakbond is ongerust over de toekomst van de staalindustrie in Luik. ABVV Metaal is bezorgd wegens de problemen met de CO2-quota. "Mittal voert zwaarder druk uit dan verwacht en dreigt te vertrekken naar landen waar ze zoveel mogen uitstoten als ze willen", legt Francis Gomez, leider van de Luikse metaalarbeiders, uit.

De socialistische vakbond vraagt aan Mittal om intern oplossingen te vinden en te investeren in middelen om de CO2-productie te verminderen.

ABVV Metaal richt zich ook tot het Waals gewest en de federale staat om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Tot slot vraagt de vakbond aan Europa om te stoppen met een beleid dat indruist tegen een industriële activiteit en zorgt voor de verplaatsing van de uitstoot naar Afrika en Azië.