"Als Bodson kansen had gegrepen, ging L&H niet failliet"

Had Philippe Bodson als toenmalig CEO de kansen gegrepen die zich in het voorjaar van 2001 aanboden, dan was er geen sprake van een faillissement van L&H en waren er geen duizenden gedupeerden. Dat vertelde advocaat Luc Gheysens, raadsman van Jo Lernout, bij de start van zijn betoog maandagmorgen.

Belga

Net zoals de vorige procesdagen was er maandagmorgen opnieuw een lange rij van gedupeerden die zich burgerlijke partij wilden stellen. Het was wachten tot de meer dan 100 personen dat gedaan hadden bij de griffier.

Nadien schetste advocaat Gheysens kort de verdedigingsstrategie. Na een algemene inleiding wil hij Jo Lernout zelf aan het woord laten. De stichter van het Ieperse technologiebedrijf wil aantonen dat L&H meer was dan een lege doos en dat er wel degelijk waardevolle en beloftevolle technologie in huis was.

Lernout en zijn raadsman hebben het Hof gevraagd om de Noorse ingenieur Arne Gilbakken op te roepen als getuige. Deze kan de waarde van de technologie bevestigen. Tweede getuige die ze willen oproepen, is Antwerpenaar Roger Van Praet. Hij geloofde in de nadagen van L&H nog in de toekomst van het bedrijf en spande zich met zijn Believers in om valabele uitwegen te vinden.

"Het staat als een paal boven water dat, indien Philippe Bodson de kansen had gegrepen die er waren, er geen sprake zou zijn van een faillissement", aldus Gheysens. Hij verwees naar een bod op de vertaalafdeling Mendez waarop niet werd ingegaan en een groot contract dat door Bodson niet werd ondertekend. "Met 400 miljoen dollar die dat in kas zou hebben gebracht, was L&H schuldenvrij", aldus Gheysens.