Manifestanten verhinderen opening stortplaats nabij Napels

De Italiaanse politie is maandagochtend opgetreden tegen manifestanten in Pianura, ten westen van Napels. Ze verzetten zich tegen de opening van een stortplaats waar de duizenden tonnen afval naartoe gebracht zouden worden die zich opstapelen in de straten van Napels.

Belga

De politie moest maandagochtend rond 7.00 uur een eerste wegversperring verwijderen. De betogers hadden die geplaatst op de weg naar de stortplaats en bekogelden de ordediensten toen ze die weghaalden.

Een tweede versperring, een beetje verderop in de straat, werd verdedigd door tientallen inwoners van Pianura, die gekant zijn tegen de opening van de stortplaats. De politie moest de manifestanten terugdringen en verwijderde de wegversperring. Een van de betogers, die op een gepantserd voertuig van de politie was gekropen, werd met een matrak geslagen.

In de loop van de nacht zijn militairen gestart met het schoonmaken van de straten van Caserte, een andere grote stad in Campanië. De Italiaanse premier Romano Prodi roept later op de dag een buitengewone ministerraad bijeen in Rome om maatregelen te nemen die het chronische afvalprobleem in Napels en omgeving moeten oplossen.