Archeologen lichten Piramide van de Zon door

Mexicaanse archeologen gaan met behulp van detectoren voor kosmische straling een driedimensionale scan maken van het inwendige van de Piramide van de Zon in de verlaten tempelstad Teotihuacan. Ze gaan op zoek naar tunnels of grafkamers waar meer informatie te vinden zou zijn over de mysterieuze heersers van Teotihuacan.

bsouffreau

BR>

Elk jaar bezoeken een half miljoen toeristen de tempels van de Zon en de Maan, op de archeologische site op vijftig kilometer van de hoofdstad. Over de cultuur die Teotihuacan heeft voortgebracht, weten de archeologen eigenlijk bitter weinig. Op haar hoogtepunt tussen de jaren 450 en 600 van onze tijdrekening had de stad 200.000 inwoners op een oppervlakte van 3.500 hectare. Tegen 700 werd de stad om nog onbekende redenen verlaten.

Niemand weet precies wie de heersers waren van Teotihuacan, waar ze vandaan kwamen en hoe het politieke systeem eruit zag. Zelfs de echte naam van de stad is niet bekend. De Azteken, die de verlaten stad omstreeks 1300 ontdekten, noemden haar Teotihuacan of “plaats waar de mensen goden werden”. Ze gingen ervan uit dat de grote bouwwerken alleen met de hulp van de goden konden worden opgetrokken.

Piramide van de Zon

Om een tipje van de sluier op te lichten willen archeologen nu de inwendige structuur van de Piramide van de Zon blootleggen. Het gaat om een massief bouwwerk van ongeveer 63 meter hoog en een grondvlak van 225 op 225 meter, de derdegrootste ter wereld. Om op zoek te gaan naar holle ruimtes willen ze het bouwwerk onderwerpen aan een soort scan, zoals in de geneeskunde, maar dan op veel grotere schaal.

Fysici en antropologen van de Autonome Universiteit van Mexico hebben detectoren ontwikkeld voor muons. Dat zijn subatomaire deeltjes die ontstaan wanneer de kosmische straling uit de ruimte in contact komt met de atmosfeer van de aarde. Muonen vliegen dwars door de materie heen, maar zijn gevoelig voor verschillen in dichtheid.

Door de zes detectoren op en rond de piramide aan te brengen, kunnen de wetenschappers een driedimensionele kaart maken de inwendige structuur, zonder het bouwwerk te beschadigen. De metingen van de muonstraling starten in maart 2008 voor een periode van een jaar.

Archeoloog Fernando Cortés herinnert zich dat archeologen tussen de jaren twintig en zestig van vorige eeuw drie tunnels hebben gegraven in de piramide, zonder evenwel op een grafkamer te stuiten. Als het onderzoek met de scan resultaten oplevert, breken voor archeologen opnieuw spannende jaren aan met mogelijk fascinerende vondsten, zegt Cortés.

(IPS (MC/JG))